PLAATS
Macharen
OPLEVERING
2009
KLANT
Particulier

Landschapsvilla’s te Macharen

Vorig projectVolgend project

Inleiding

Begin 2009 werd door de gemeente Oss aan Koppens projecten B.V. gevraagd om de haalbaarheid van de 4 (2×2) kavels aan de Sluisbuurt te Macharen te toetsen. Dit resulteerde in een overeenkomst met de gemeente tot aankoop van de grond (residuele waarde).

Context

Macharen is een dorp, dat in de oksel van de dijk ligt, langs de maasarm en wordt begrensd door de Dorpenweg. Kenmerkend zijn de zichtlijnen. Men ervaart het “einde” van het dorp. Zo ook de zichtlijn vanuit de Caspar Boshartstraat naar de dijk met daarachter het sluiscomplex. De twee percelen zijn gesitueerd op het hoger gelegen deel van de dijk. De percelen vormen hierdoor een extensie van de begrenzing van Macharen. Kenmerkende eigenschappen van de locatie zijn: het hoogteverschil, water, groen, de ligging aan de maasarm en het sluiscomplex.

Het programma van eisen

Het beedkwaliteitsplan is het uitgangspunt voor het programma van eisen.

  • Het beeldconcept: uitnodigend en een beeldbepalend karakter.
  • Situatie / oriëntatie: een alzijdige oriëntatie.
  • Bebouwingstype: Het architectonische ontwerp moet een uniek karakter hebben en dient in te spelen op het gegeven van de dijk en de hoogteverschillen. De garage dient inpandig opgelost te worden. Géén losse bergingen.
  • Kap: Voor een eigentijdse kubistische uitstraling worden er platte daken toegepast. Het ontbreken van een kap benadrukt de bijzondere positie aan de sluis t.o.v. de resterend bebouwing in Macharen.
  • Parkeren: 1 parkeerplaats op eigen terrein.
  • Kleur- en materiaalgebruik: een moderne uitstraling.

Het bestemmingsplan geeft naast het maximale bouwblok een maximale bouwhoogte van 10 meter aan.

Concept

De percelen bevinden zich letterlijk en figuurlijk op de grens tussen land en water en vormen een belangrijk onderdeel van de grens van Macharen. In het ontwerp is gezocht naar een architectonische sfeer die een relatie aan gaat tussen wonen en water in zowel materialisatie, vorm en beleving. De hoofdgedachte van het ontwerp is een diffuse samensmelting van typische architectonische kenmerken, zoals de kubistische strakke vormentaal van een moderne villa en uitzicht over de sluis en maasarm, en typische nautische kenmerken zoals meerpalen, patrijspoorten en steigers.

Ontwerp

Op de dijk is gezocht naar een bijzondere invulling die inspeelt op de specifieke ligging van de locatie aan de sluis. De 4 geschakelde (2×2) woningen vormen een markering van de buurt aan de sluis. Vanuit de buurt ontstaan er doorzichten naar de dijk en sluis. Als ruimtelijke schakel tussen de buurt en de dijkwoningen is een waterplas (een nieuw ‘wiel’ voorzien). Deze plas wordt tevens gebruikt als natuurlijke buffer voor de waterhuishouding van de woningen en de verharding. De woningen hebben ieder eigen karakteristieken wat betreft plattegrond en vorm maar vormen tezamen een architectonische eenheid.
Op de begane grond vindt slapen en baden plaats en op de verdieping wonen. Door het oplichten van het woonprogramma tot ver boven de dijk wordt de kwaliteit van het uitzicht maximaal benut. Vanuit de woonkamer en keuken is er aan de waterzijde een prachtig uitzicht over de maasarm en de sluis. De balkons vormen, zowel als uitzicht als verblijfsruimte, een extensie van het woongedeelte. Op het balkon wordt, onder andere door de bekleding van de ondergrond met hout, een sfeer beoogd alsof de bewoner zich waant op het dek van een cruiseschip. De glazen balustrade heeft ervoor gezorgd dat er geen beperking optreedt qua uitzicht. Aan de straatzijde zorgen voldoende ramen voor transparantie in de gevel. De ‘kozijnloze’ hoekramen zorgen voor een bijzonder uitzicht over de omgeving en markeren de scherpe hoek van het blok. Hierdoor ontstaat er zowel van binnen als buiten een alzijdige oriëntatie. De overkapping voor de auto vormt in overeenstemming met de gemeente een integrale ontwerpoplossing die een versmelting is van de eis voor een inpandige garage en een parkeerplaats op eigen terrein. De gekeimde gevel zorgt voor een chique en strakke uitstraling die past bij een krachtig opzichzelfstaande villa. Die villa wordt gecombineerd met nautische elementen als hout wat refereert aan de aanlegsteigers, een houten meerpaal en ronde patrijspoorten. Overbodigheden worden middels de details zoveel mogelijk weggewerkt zodat een krachtige eenheid behouden wordt. Woning 3 en 4 zijn uiteindelijk met een extra verdieping ontworpen om daarmee te voorzien aan de wensen van de toekomstige bewoners.

FASE 1
FASE 2
FASE 3