PLAATS
Schijndel
OPLEVERING
2009
KLANT
Particulier

Archetypische woning met vrijstaand atelier

Vorig projectVolgend project

Context

Het te bebouwen perceel ligt in het buitengebied van de gemeente Schijndel. Het buitengebied kenmerkt zich door de grote percelen en een landschappelijk karakter met uitgestrekte weilanden en begeleidende bomenrijen. Er is veel “groen” in de omgeving. De omliggende bebouwingen bestaan uit boerenwoningen met erven en burgerwoningen.

 Concept

Het beeldkwaliteitsplan en de directe omgeving vragen enerzijds om een traditionele architectuur met een heldere kapvorm. De opdrachtgever daarentegen is vooruitstrevend en vraagt om een eigentijdse moderne uitstraling van hun nieuw te bouwen woning. Het concept is gebaseerd op een uitwisseling tussen deze tegengestelde wensen. Het concept is gericht op de samenwerking van een helder archetype van een traditionele woning met de invulling van strakke, hedendaagse materialisatie en detaillering.

Ontwerp

Het hoofdgebouw is als een archetype woning, “zoals een kind een huis tekent”. Als een “kloek” gebouw staat de woning op het perceel. De zichten over de omgeving vanuit de leefruimten zijn bijzonder te noemen. De vide in de keuken geeft, in combinatie met de overloop een ruimtelijk effect. Goed doordachte details, zoals de glasstrook tussen woonkamer en slaapkamer geven een bijzonder ruimtelijk effect. Door de toepassing van een heldere gelaagdheid in zowel materialisatie als vorm,  ligt het dak als een eenduidig element, zonder uitstulpingen, op de onderliggende massa. Deze twee volumes worden door een glasstrook gescheiden. In de materialisatie is gekozen voor een vlakke dakpan en een zero brick (geen voeg) baksteen voor een versterking van de monolithische silhouet.

Het bijgebouw kenmerkt zich in vorm als een broertje van het hoofdgebouw maar is in de uitwerking zowel programmatisch als architectonisch wezenlijk verschillend. Het bijgebouw voegt zich door de kleur- en materiaalkeuze van Douglas bewerkt met Sansin Enviro Stain Woodsealer, in het landschap. Bij benadering van het bijgebouw lijkt deze zelfs weg te vallen tegen de rietkragen in de achtergrond. De opengewerkte glazen pui vormt een visuele en herkenbare link met het hoofdgebouw.