Verbouw gemeentehuis tot stadsappartementen (gemeentelijk monument)

Vorig projectVolgend project

Luxe wonen in de oude kern

Algemeen:

Door het opgaan van de gemeente Ravenstein in de gemeente Oss per 1 januari 2003, was het gemeentekantoor van Ravenstein eigenlijk per die datum “over”. De ambtenaren zijn met hun bureau verhuisd naar het gemeentehuis van Oss.

In het voormalig gemeentekantoor zijn 11 stadsappartementen gemaakt. De entree en de postkasten bevinden zich aan de kant van de binnenplaats, wat overigens openbare ruimte blijft. De binnenplaats blijft eigendom van de gemeente Oss en mag door de bewoners van het complex worden gebruikt om te verblijven; zij mogen zich echter deze ruimte niet “toe-eigenen”. Fietsen en huisvuilcontainers mogen worden geplaatst onder de bestaande overkapping. Het stroomhuisje van Essent, naast de achteringang blijft bestaan en is en blijft eigendom van Essent. De doorgang vanaf de St. Luciastraat naar de achtergelegen parkeerplaats is ook om de hierboven genoemde reden een openbare doorgang. De hekwerken zijn blijven staan. De put, de gaslantaarns, de bomen en het rustieke karakter van de binnenplaats zijn gebleven!

Aan de achterkant van het complex mogen en kunnen de bewoners hun auto’s parkeren. Op termijn komt de gemeente Oss met een parkeervergunningbeleid voor de kern van Ravenstein, wat inhoudt dat de bewoners per appartement één parkeervergunning krijgen toegewezen. De parkeerplaats achter het complex wordt straks één met de parkeerplaats van bejaardencentrum Valkenburcht.

De appartementen op de eerste verdieping en op zolder zijn alle bereikbaar via de lift, opgesteld in de centrale hal.

Alle appartementen hebben hun berging in de voormalige atoomkelder onder het complex. Deze kelder herbergt ook nog een aantal extra ruimten.

De appartementen:

De oppervlakte van de appartementen varieert van 64 tot 156m² Van de 11 appartementen hebben er 4 een bovenverdieping, bereikbaar via een interne trap, waar geslapen of juist gewoond wordt.

Appartement 1 heeft een oppervlakte van 96m² en beschikt over een loggia, 2 slaapkamers, een open hoekkeuken, een ruime woonkamer, hal, bijkeuken/berging, separaat toilet en een badkamer. Dit appartement ligt aan de zijde van de St. Luciastraat en kijkt daar met 6 ramen op uit.

Appartement 2 heeft een oppervlakte van 112m². Naast een zeer ruime woonkamer beschikt deze woning over een hal, keuken, bijkeuken/berging, hobbykamer, separaat toilet, badkamer, portaal, loggial en een slaapkamer. Dit appartement heeft met 4 ramen uitzicht op de St. Luciastraat.

Appartement 3 heeft een oppervlakte van 98m² en is bereikbaar via de entree gelegen aan de binnenplaats, in het torentje. Mensen die moeilijk ter been zijn of zich met een rolstoel dienen te verplaatsen kunnen gebruikmaken van de opgestelde plateaulift. Via de hal bereikt men de royale woonkamer met studiehoek, grote keuken, 2 slaapkamers, badkamer, bijkeuken/berging en portaal. Een separaat toilet staat de bewoners ter beschikking. Via de keuken kan men de afgesloten binnenplaats betreden, waar de overige 3 grote ramen uitzicht op geven. De woonkamer kijkt via 3 grote ramen uit op de binnenplaats.

Appartement 4 is 64m². Ook bereikbaar via de ingang in het torentje. Dit appartement beschikt over een woonkamer, keuken, 1 slaapkamer, bijkeuken/berging, separaat toilet, hal en een badkamer. Via een deur in de woonkamer stapt men zo op de naastgelegen binnenplaats met poort. De slaapkamer en woonkamer kijken via een groot raam uit op deze binnenplaats. Verder hebben de keuken en de woonkamer via 3 ramen uitzicht op het groen en de parkeerplaats gelegen aan de achterzijde van het complex.

Appartement 5 is 70m² groot. Woonkamer en keuken bieden via 3 ramen uitzicht op de parkeerplaats en het achtergelegen groen, 1 slaapkamer met 2 ramen, hal, bijkeuken/berging, apart toilet en badkamer. De woonkamer heeft een Frans balkon met uitzicht op de grote binnenplaats.

Appartement 6 meet totaal 104m². De woonkamer, open keuken, de loggia en de 2 slaapkamers bieden via 8 grote ramen uitzicht op de St. Luciastraat. Verder is er een badkamer, hal, apart toilet en een bijkeuken/berging.

Appartement 7 is 153m². Deze woning beschikt over een bovenverdieping, bereikbaar via een eigen inwendige trap. Naast een enorme woonkamer beschikt dit appartement beneden over een apart toilet, een hal, een bijkeuken/berging en een open keuken. In de woonkamer, keuken en de bijkeuken/berging bevinden zich Velux dakramen. De woonkamer heeft 3 grote ramen met uitzicht op de St. Luciastraat. Optioneel kan er, als de bewoner dat wenst, en loggia worden gemaakt. Op de bovenverdieping bevinden zich nog 2 ruime slaapkamers, elk met een dakkapel en 1 met nog een Velux dakraam. Verder nog een overloop, badkamer met Velux dakraam, een bergruimte met Velux dakraam en een apart toilet. Het trappenhuis is ook voorzien van een Velux dakraam.

Appartement 8 meet totaal 136m². Het leuke van deze woning is het feit, dat er beneden wordt geslapen en boven gewoond. De voordeur bevindt zich op de eerste verdieping, alsmede 2 slaapkamers met elk 2 grote ramen die uitzicht geven op de grote binnenplaats, een apart toilet, een badkamer, een bijkeuken/berging en de gang en het trapportaal.
Boven, dus onder de kap, bevindt zich de royale woonkamer met loggia en 2 dakkapellen. Bovendien bevindt zich hier de torenkamer, verbonden aan de woonkamer, met uitzicht via de 3 kleine raampjes op de grote binnenplaats. Tevens is er nog een toilet, portaaltje en een berging.

Appartement 9 meet 120m², inclusief balkon van 12m². De voordeur is bereikbaar via de gangen en de lift, alsmede via de trapopgang in het torentje. Naast een hal, apart toilet, trap en kast bevinden zich op de eerste verdieping de woonkamer en de keuken. De woonkamer beschikt over een groot balkon, bereikbaar via een deur, en 2 grote ramen die schitterend uitzicht geven over het aanliggend groen. Het raam in de keuken en 1 raam in de woonkamer geven uitzicht op de mooie, oude huizen van de buren.
Boven bevinden zich de overloop, bijkeuken/berging, badkamer met toilet en dakkapel, hobbykamer met dakkapel en de slaapkamer met dakkapel en Velux dakraam.

Appartement 10 is 122m², inclusief balkon van 12m². De voordeur op de eerste verdieping is bereikbaar via de lift en de gangen of via de trap in het torentje. Op deze verdieping bevinden zich de woonkamer met het zeer grote balkon en de keuken, kast, apart toilet en de hal met trap naar boven. De keuken biedt met 2 grote ramen uitzicht op de grote binnenplaats; de woonkamer via een deur en 2 grote ramen op het aanliggend groen. Op de verdieping, dus onder de kap, bevindt zich de badkamer met apart toilet en dakkapel, hobbykamer met dakkapel, de overloop, bijkeuken/berging en de grote slaapkamer met dakkapel en Velux dakraam.

Appartement 11 is 115m² groot. Bereikbaar via de lift en het algemene trappenhuis. De woonkamer is enorm groot en beschikt over een loggia aan de kant van de St. Luciastraat en 2 dakkapellen. De keuken is zeer ruim. Optioneel is een open haard in het midden van de woonkamer. De 2 slaapkamers beschikken beide over een dakkapel. De royale badkamer beschikt ook over een dakkapel en optioneel een apart toilet. Verder is er nog een separaat toilet, een bijkeuken/berging, gang en een klein zoldertje bereikbaar via een vlizotrap in de gang.