Jeugdhotel Den Haag

Vorig projectVolgend project

Jeugdhotel Den Haag

Dit is een architectonisch ontwerp voor een jeugdhostel met hoog stedelijke voorzieningen van bij elkaar zo’n 10.000 m² nabij het station Hollandsspoor in Den Haag. Het programma van het ontwerp haakt in op de jeugdcultuur in een globaliserende wereld, waarin jongeren gedurende de zomervakantie overlopen van vrije tijd, andere culturen willen ontdekken en elkaar in exotische omgevingen willen ontmoeten. Wat zijn de ruimtelijke condities van de ontmoetingsplaatsen anno nu, de podia waar de jonge wereldreiziger, student, feestganger, kunstenaar, maar ook de plaatselijke jeugd elkaar treft.

De wat vervallen Stationsbuurt van Den Haag wordt opgewaardeerd. Binnen de gemeente is de ambitie uitgesproken de multiculturele buurt te transformeren tot studentenbuurt, het hippe ‘Quartier Latin’ van Den Haag, een 24/7 trefpunt voor jongeren die voor korte of langere tijd willen genieten van het leven op plekken met evenementen die dag en nacht doorgaan. Hiervoor moet pal tegenover het station een gebouw worden ontwikkeld dat als trekker voor jonge mensen zal gaan fungeren, een uitdagend gebouw dat plaats biedt aan een scala van activiteiten, kortom ‘the place to be’. Aan de straat een bazaar die een totaalbelevenis biedt vol illusie die ‘better than life’ zijn. Exotische eethuisjes (van Dominicaans, Egyptisch, Iraans, Javaans, Libanees tot Marokkaans en Surinaams) en allerlei multiculti winkels, vormen samen met een grote markt/feesthal en terrasjes het gedroomde startpunt van het nachtleven. De reizende jongere kan er dag en nacht terecht, ook al omdat een vlot bereikbaar city-hostel deel uitmaakt van het programma. De jonge reiziger van nu wil na het uitgaan low budget kunnen slapen in kleine, comfortabele slaapkamers, voorzien van eigen sanitair en internet.

De locatie aan het stationsplein
De stationsbuurt is een knooppunt van (internationaal) openbaar vervoer. Het is een multiculturele buurt vormt de schakel tussen het stadscentrum en de Haagde Hogeschool, met zijn studenten/jongerenhuisvesting en studentenverenigingen. De beoogde locatie is ca. 3000 m² groot. De vorm is min of meer rechthoekig, ca. 50m x 60m. Het gebouw dat er opstaat is niet meer in gebruik en zal worden gesloopt. Een bebouwingspercentage voor het terrein is niet vastgesteld. Er moeten ondergronds opslagruimten en parkeerplaatsen worden gerealiseerd. De maximale bouwhoogte bedraagt 40 m. Het te ontwerpen gebouw moet een katalysator zijn in het proces van stedelijke vernieuwing. Het moet bijdragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte rond het Hollandsspoor en een toeristische attractie worden die niet alleen van betekenis is voor de gebruikers ter plekke, maar voor de stad als geheel.

De opgave: hostel, multicultiwinkels/eethuisjes en markt/feesthal
Het hostelgedeelte bestaat ongeveer uit 3500 m² en bevat naast een receptie, een aantal zithoeken en een lounge, driehonderdvierentachtig bedden verdeelt over twee- (100 stuks), vier- (22 stuks) en twaalfpersoonskamers (8 stuks), elke kamer met eigen sanitair. Alle tweepersoonskamers zullen tussen 21 september en 21 juni worden gebruikt als studentenkamers. Op de onderste bouwlagen moet midden tussen de multicultiwinkels en exotische eethuisjes – bij elkaar zo’n 1500 m² – een open maar bij slecht weer te overdekken markt/feesthal van 2500 m² inclusief de bijbehorende voorzieningen worden geprojecteerd: de nachtbazaar van Den Haag. Deze mag worden opgedeeld, maar moet tenminste een ongedeeld oppervlak van minimaal 1000 m² bevatten. Waar in Islamitische beschavingen de bazaar vooral een merchandising gebied is bazaar van 18:00 ’s avonds tot 06:00 uur ’s morgens worden getransformeerd tot een ruimte waarin de jeugd kan chillen, drinken, dansen. Je komt er om te feesten en gezien te worden. Allerlei verschillende activiteiten moeten elkaar versterken en inspirerende ontmoetingen mogelijk maken. De plaatselijke cultuur zal zo worden opgenomen in een web dat de hele aarde omspant. Hoewel vanuit veiligheidsoverwegingen de nachtbazaar ’s nachts niet direct van buiten af toegankelijk mag zijn, zal de sfeer van openheid en openbaarheid op een plein met meerdere functies overdag zeker bijdragen aan de kwaliteit van het stedelijk leven.